Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » GOCK lasagna receptje

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Mindenki ismeri, mindenki készíti és mindenki kedvence: a Lasagna.

Talán az egyik leghíresebb olasz ételreceptként ismert, az étel, ami eredetileg nem is olasz. Minden valószínűség szerint már az ókori görögök is készítettek Lasagnát, olyannyira, hogy maga az elnevezés is a görög Laganon szóból ered. Tudtunkkal a görög étel, csak mint technika hasonlatos a mai Lasagna receptekhez, ami annyit tett: tésztalapok között szósz és mindez megsütve.

Az első ismert és dokumentált Lasagna recept érdekes módon Angliából, a XIV-ik századból származik. Ebből a szép, egész Európán átívelő vargabetűből vált a Lasagna Olaszország egyik emblematikus ételévé. Lasagna recept sok van, szinte végtelen lehetőség adódik arra, hogyan lehet tésztalapok közé olasz szószt tölteni és hogy mit, aztán pedig megsütni.

Ez a recept egy lehetőség a sok közül, azoknak egyik legközismertebb variációja, ami végre GOCK receptként is megismerődhet. Legalábbis úgy, hogy "Lasagna, ahogy GOCK készíti".

Lehetséges variációk:

  1. Darált pulykahús helyett használhatsz borjú vagy marhahúst. Azért sertés vagy csirkehúst inkább ne.
  2. Elhagyhatod a morzsolt kolbászt.
  3. A raguhoz adhatsz még (hogy gazdagabb legyen): szeletelt gombát és/vagy apróra vágott sárgarépát és/vagy szeletelt olajbogyót és/vagy apróra vágott kapribogyót.
  4. A spenótot lecserélheted egy csokor apróra vágott petrezselyemmel (azt nem kell blansírozni).

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Lasagne Festonate

Olvass információkat, érdekességeket a receptben használt alapanyagokról itt: 

 

Így készítem a bechamel mártást, ha gyorsan kell:

Gyorsan (és hamisan) felmelegítek 7 dl tejet 3 evőkanál vajjal, majd hozzáadok 3 evőkanál lisztet, valamint ízlés szerint sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót, mindezt rugós keverővel állandó keverés mellett. Önthető sűrűségűre főzöm és hozzáadom a sűrített paradicsom felét.

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
90 perc

Hozzávalók

50 dkg
Lasagne festonato tészta (vagy egyenes szélű lasagne lap)
50 dkg
darált pulykahús
10 dkg
Kolbász (bőre lehúzva, nagylyukú reszelőn lemorzsolva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
halványító zeller (apróra vágva, elhagyható)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
5 dl
passata (sűrű paradicsomlé)
1 doboz
Sűrített paradicsom
20 dkg
rikotta sajt
15 dkg
Spenót levél (leszárazva)
7 dl
bechamel mártás
15 dkg
Mozzarella sajt (lereszelve)
5 dkg
Parmezán sajt (lereszelve)
1 ek
bazsalikom (morzsolt)
1 tk
Szurokfű (azaz oregano)
1 mk
Fahéj (őrölt)
1 mk
köménymag (őrölt)
  kis
Chili (morzsolt, elhagyható)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (frissen őrölve)
4 ek
olivaolaj
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat a Hozzávalókban megadottak szerint.
  2. Egy kevés olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát a zellerszárral együtt, majd add hozzá a fokhagymát is.
  3. Add hozzá a húst és a kolbászt, pirítsd 6-7 percig, közben sózzad, borsozzad ízlésed szerint, add hozzá a köménymagot, a fahéjat és a chilit.
  4. Öntsd fel a paradicsomlével, add hozzá a sűrített paradicsom felét. Add hozzá a bazsalikomot, a szurokfüvet, sózzad és borsozzad ízlésed szerint, majd lassú-közepes hőforráson főzd sűrűraguvá.
  5. Közben főzd forrásban lévő vízben 8 percig a tésztát, majd szűrd le és olajozd meg, hogy ne ragadjon össze.
  6. Közben forrásban lévő vízben blansírozd a spenótot, én ezt gőzpárolóban tettem 100 Celsius fokon 2 perc alatt.
  7. Melegítsd elő a sütődet 200 Celsius fokra.
  8. Ha minden elkészült állítsd össze a Lasagnát.
  9. Öntsd a bechamel mártás kb. egyharmad részét egy megfelelő méretű sütőtálba.
  10. Helyezz rá két rétegben tésztát, majd oszd el rajta egyentesen a paradicsomos ragu felét.
  11. Fedd le egy réteg tésztával, majd oszd el rajta a rikotta sajtot.
  12. Fedd le egy réteg tésztával, majd oszd el rajta egyenletesen a blansírozott spenótot.
  13. Fedd le egy réteg tésztával, majd öntsd rá a bechamel mártás második harmadát, egyenletesen terítsd el rajta.
  14. Fedd le egy réteg tésztával, majd egyenletesen oszd el rajta a maradék paradicsomos ragut.
  15. Fedd le a maradék tésztával, öntsd rá és egyenletesen terítsd szét a maradék bechamel mártást, majd egyenletesen szórd meg a reszelt sajtok keverékével.
  16. A sütőtálat lefedve tedd a sütőbe és süssed 20 percen át.
  17. Vedd le róla a fedelet és süsd tovább 15 percig vagy amíg a sajt aranybarnára nem sül rajta.
  18. Ha kész, vedd ki a sütőből és tálalás előtt kb 15 percig pihentesd.
Ötletek a tálaláshoz: 

Vágd kockákra és a kockákat helyezd a tányérra.

Recept értékelése: 
Average: 5 (15 votes)
hány csillagot kapott?