Mindenki ismeri, mindenki készíti és mindenki kedvence: a Lasagna.
Talán az egyik leghíresebb olasz ételreceptként ismert, az étel, ami eredetileg nem is olasz. Minden valószínűség szerint már az ókori görögök is készítettek Lasagnát, olyannyira, hogy maga az elnevezés is a görög Laganon szóból ered. Tudtunkkal a görög étel, csak mint technika hasonlatos a mai Lasagna receptekhez, ami annyit tett: tésztalapok között szósz és mindez megsütve.
Az első ismert és dokumentált Lasagna recept érdekes módon Angliából, a XIV-ik századból származik. Ebből a szép, egész Európán átívelő vargabetűből vált a Lasagna Olaszország egyik emblematikus ételévé. Lasagna recept sok van, szinte végtelen lehetőség adódik arra, hogyan lehet tésztalapok közé olasz szószt tölteni és hogy mit, aztán pedig megsütni.
Ez a recept egy lehetőség a sok közül, azoknak egyik legközismertebb variációja, ami végre GOCK receptként is megismerődhet. Legalábbis úgy, hogy "Lasagna, ahogy GOCK készíti".
Lehetséges variációk:
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Lasagne Festonate
Olvass információkat, érdekességeket a receptben használt alapanyagokról itt:
Így készítem a bechamel mártást, ha gyorsan kell:
Gyorsan (és hamisan) felmelegítek 7 dl tejet 3 evőkanál vajjal, majd hozzáadok 3 evőkanál lisztet, valamint ízlés szerint sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót, mindezt rugós keverővel állandó keverés mellett. Önthető sűrűségűre főzöm és hozzáadom a sűrített paradicsom felét.
Vágd kockákra és a kockákat helyezd a tányérra.