Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták » Maccheroncelli

Maccheroncelli

Jelentése: Bizonytalan eredetű (talán a latin "maccare" vagy a görög "makaria", esetleg a szintén görög "makarios" 

Származási hely: Campania

Átlagos mérete: 4,5 mm vastag, a közepén 3 mm-es lyukkal és 250 mm hosszú

 

Amit a Maccheroncelli tésztáról GOCK gondol:

Vannak olyan tésztafajta elnevezések, amelyek különböző formákban testesülnek meg, ezek közé tartozik a Maccherocelli is, ami igen változatos lehet gyártónként, előállítónként. Lehet hosszú, lehet rövid, lehet extrudált és akár sodort is. Egy azonban közös: lyukas. Talán mégis a leginkább elfogadott definíció szerint hosszú...

Ha hosszú, akkor a Bucatini tésztához hasonló, de már-már ceruza vastagságú. Méretét tekintve a Perciatelli és a Ziti közé esik (Bár sokan a Perciatelli-vel azonosnak tartják). Gyakran előfordul, hogy ezt a tésztafajtát a felhasználás előtt tördelik, így létezik eleve rövidre vágott variációja is.

Magyarországon a makaróniként ismert, rendkívül népszerű tésztafajta méreteiben ehhez a tésztához áll a legközelebb, így aligha akad olyan nagy vagy kicsi ember vagy éppen emberke, aki ne találkozott volna még a tányérjában ezzel a tésztával.

Felhasználása:

Darabos, elsősorban húsos szószokkal vagy egytálételként sült tésztához.

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Előfordult már veled, hogy a hétvégi rántott húsból megmaradt pár darab? Kidobni talán senki sem szokta, de a bundázott hús újramelegítése felvet néhány problémát. Megteheted ugyan, hogy csak úgy hidegen, mondjuk egy szendvicsben elfogyasztod, de én így nem szeretem.

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 szavazat)