Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák » Farfalle

Farfalle

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "pillangó"
 
Származási hely: Észak-Olaszország (Lombardia és Emilia-Romagna)
 
Átlagos mérete: 40 mm hosszú és 28 mm széles
 
Másnéven: Strichetti, Cravattine
 
 
Amit a Farfalle tésztáról GOCK gondol:
Gyermekkoromat Pestlőrincen töltöttem. Budapest külső kerületeként akkoriban alig különbözött egy falutól. Később, egy pesti középiskolában, úgy is csúfoltak az osztálytársaim: a Sárgabuszos. Tavasztól őszig minden szabadidőmet a kertben vagy éppen az utcán töltöttem. Szerettem lekuporodni a veteményesben kialakított járórészen és figyelni az állatokat. Ahogy mászkáltak a földön, ahogy repkedtek a levegőben. Hemzsegett a levegő a lepkéktől. Káposztalepkék, fecskefarkú lepkék... Ezt a kettőt ismertem, de volt ott százszámra számomra ismeretlen, ilyen-olyan lepkefajta is.
Egy ideje már valódi sárgabuszos lettem: vidékre költöztem.
A szülői házat látogatván minden alakalommal szomorúan nézem a kihalt légteret. Nincsenek már lepkék. Legfeljebb legyek. Értem én, ez a városiasodás.
De miért nincsenek már lepkék ott sem, ahol most lakom?
 
Már a falunkból is...
 
Hová tűntek a lepkék?
 
 
A Farfalle ősi tésztafajta, eredete visszanyúlik egészen a XVI-ik századig. Akkor még a csokornyakkendő ismeretlen volt, így a formáját bizonyosan a természet ihlette. A nyakkendőét meg talán éppen a tészta? Amíg azonban a csokornyakkendő az ünnepélyes öltözet része lett, bizonyos alkalmakkor annak kötelező eleme, addig a Farfalle tészta a hétköznapok egyik legismertebb és leggyakoribb tésztafajtája lett.
 
Ezt a tésztaformát téglalap alakú, fodrosított szélű tésztalapocskákból alakítják ki úgy, hogy középen összecsippentik. A téglalap rövidebb oldala lehet egyenes vagy éppen ovális formájú. A tészta felülete lehet sima vagy érdes is.   
 
Felhasználása:
Elsősorban tejszínes szószokkal társítva. Egytálételként pedig számtalan féle szósszal sütve.
 
Tekintsd meg a Farfalle variációkat is:
Teljes kiőrlésű durum lisztből készítve: Farfalle Integrale
Színesen: Farfalle Tricolori
Csíkosan: Farfalle Fantasia
Díszesen: Farfalle rotonde
Nagyban: Farfallone
Kicsiben: Farfalline
 
 
Gondolataim a recepthez: 

Egy jó sült tészta elkészítése időigényes, de hálás. Otthonos hangulatot is biztosít az asztalra kitett sütőedény, benne a frissen sült étellel, amiből mindenki szed magának kedvére.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Recept értékelése: 
Average: 5 (10 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Amikor ez a recept megszületett, akkor már valósággá váltak a hajnali fagyok, küszöbön a hidegebb őszi idő. Ideje felhasználni és/vagy kimenteni a konyhakertből a fűszernövényeket is. A tavasszal telepített zsálya palánta a nyár folyamán a folyamatos felhasználás mellett is igen terebélyes bokrocskává nőtte ki magát. Ezek a napok a gazdag bazsalikom termés feldolgozása mellett a zsálya felhasználása lett. A zsálya levelek nagy részét szárítottam egyrészt teának a köhögős téli napokra, másrészt morzsoltam fűszerezéshez.

Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?