Jelentése: "pillangó"
Származási hely: Észak-Olaszország (Lombardia és Emilia-Romagna)
Átlagos mérete: 40 mm hosszú és 28 mm széles
Másnéven: Strichetti, Cravattine
Amit a Farfalle tésztáról GOCK gondol:
Gyermekkoromat Pestlőrincen töltöttem. Budapest külső kerületeként akkoriban alig különbözött egy falutól. Később, egy pesti középiskolában, úgy is csúfoltak az osztálytársaim: a Sárgabuszos. Tavasztól őszig minden szabadidőmet a kertben vagy éppen az utcán töltöttem. Szerettem lekuporodni a veteményesben kialakított járórészen és figyelni az állatokat. Ahogy mászkáltak a földön, ahogy repkedtek a levegőben. Hemzsegett a levegő a lepkéktől. Káposztalepkék, fecskefarkú lepkék... Ezt a kettőt ismertem, de volt ott százszámra számomra ismeretlen, ilyen-olyan lepkefajta is.
Egy ideje már valódi sárgabuszos lettem: vidékre költöztem.
A szülői házat látogatván minden alakalommal szomorúan nézem a kihalt légteret. Nincsenek már lepkék. Legfeljebb legyek. Értem én, ez a városiasodás.
De miért nincsenek már lepkék ott sem, ahol most lakom?
Már a falunkból is...
Hová tűntek a lepkék?
A Farfalle ősi tésztafajta, eredete visszanyúlik egészen a XVI-ik századig. Akkor még a csokornyakkendő ismeretlen volt, így a formáját bizonyosan a természet ihlette. A nyakkendőét meg talán éppen a tészta? Amíg azonban a csokornyakkendő az ünnepélyes öltözet része lett, bizonyos alkalmakkor annak kötelező eleme, addig a Farfalle tészta a hétköznapok egyik legismertebb és leggyakoribb tésztafajtája lett.
Ezt a tésztaformát téglalap alakú, fodrosított szélű tésztalapocskákból alakítják ki úgy, hogy középen összecsippentik. A téglalap rövidebb oldala lehet egyenes vagy éppen ovális formájú. A tészta felülete lehet sima vagy érdes is.
Ha ezt a teljes kiőrlésű durum lisztből készült Integrale tésztát választod, akkor az egészségeddel különösen tudatosan törődsz. A közönséges durum lisztből készült tésztákkal megegyező kalória, zsír, szénhidrát és növényi rost tartalom mellett kétszeres illetve háromszoros mennyiségű B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalomhoz, ezenfelül többszörös vas, magnézium, réz, foszfor, mangán és szelén bevitelhez juttatod a szervezeted. Felhasználásakor vedd azért figyelembe, hogy mind a színe, mind az íze kissé eltérő. Ennek megfelelően válassz hozzá szószokat.
Felhasználása:
Elsősorban tejszínes szószokkal társítva. Egytálételként pedig számtalan féle szósszal sütve.
Tekintsd meg a Farfalle variációkat is: