Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » olasz ételek » Caponata recept és a rózsaszín csirke
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Hálás feladat egy olyan tradícionális recepthez nyúlni, amelyiknek nincsen szigorú előírása. Így nem lesz lelkiismeretfurdalásom, ha saját verziót készítek belőle, senki nem tarthat még tiszteletlennek sem. Mindenképpen egy nappal előtte készítsd el, ahogy elfogyasztanád, engedd, hogy az ízek jól összeérjenek.

Alapvetően a Caponata vegetáriánus előétel, de léteznek halas, vagy éppen hússal készült verziók is. Ugyanakkor köretnek is nagyon finom, most éppen bizarrul rózsaszínűre pácolt csirkemell és rák nyárs mellé.  

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha szívesen tudnál meg többet a sherry ecetről, akkor kattints ide: Sherry ecet (Vinaigre de Xeres Reserve)

Ismerkednél a ciderrel? Kattints ide: Cider

Ha kíváncsi vagy a többi, cider felhasználásával készült receptemre is, kattints ide: Somersby receptek

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

2 db
Padlizsán (közepes, kisebb kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (felszeletelve)
2 dl
Paradicsom püré
1 marék
Fenyőmag (szárazon megpirítva)
1 marék
Szeletelt mandula (szárazon megpirítva)
1 marék
tőzegáfonya (azaz cranberry, frissen, ha szezonja van, egyébként lefagyasztva)
1 ek
Lágy sötétbarna cukor (vagy nádcukor)
1 tk
morzsolt chili
1 tk
Fahéj
1 tk
Kakaó por
2 ág
Szurokfű (avagy oregano friss levélkéi apróra vágva)
2 db
Narancs (reszelt héja és kicsavart leve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
20 dkg
csirkemell filé (kockákra vágva)
16 db
Királyrák (megtisztítva)
1 marék
Cranberry (friss vagy fagyasztott a páchoz)
2 dl
cranberry cider (Somersby cider, a páchoz)
1 ek
Lágy sötétbarna cukor (vagy nádcukor, a páchoz)
1 fej
Vöröshagyma (közepes, apróra vágva, a páchoz)
1 db
gyömbér gumó (meghámozva és lereszelve, a páchoz)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva, a páchoz)
2 ek
Sherry ecet (a páchoz)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 ek
nyílgyökér liszt (a pác sűrítéséhez)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A padlizsánkockákat sózd le, majd később nyomkodd ki a levét.
  3. Egy elég nagy serpenyőben olívaolajon pirítsd meg a vöröshagymát, a fokhagymát és a morzsolt chilit.
  4. Add hozzá a padlizsánt, a cukrot, a fahéjat és a kakaó port. Jól forgasd össze és pirítsd tovább öt percig.
  5. Add hozzá a Caponata összes többi összetevőjét és főzd további öt percig.
  6. Hagyd kihűlni, majd a másnapi felhasználásig tarts hűtőszekrényben.
  7. Másnap reggel forrald fel a páchoz a cidert, olvaszd fel benne a cukrot és "pukkanósra" főzd meg benne a cranberry-t.
  8. Tedd bele az összes többi pác összetevőt, forrald még egy-két percig és botmixerrel dolgozd össze. 
  9. Pácold benne pár órára a kockákra vágott csirkét, a rákot vagy akár halkockákat.
  10. Tűzd pálcikára a bepácolt darabokat és grillezd meg faszénen vagy grillserpenyőben.
  11. A visszamaradt páclevet sűrítsd be, szűrd le és tálaláskor öntsd le vele a nyársat.
Ötletek a tálaláshoz: 

Csak egyszerűen. Ha nem elégszel meg a Caponata-val, mint körettel, kiegészítheted kevés sütőben sütött felezett újburgonyával, petrezselyemmel megszórva.

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?