Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Vega húsgolyó paradicsom szósszal recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ellentmondás látszik az elnevezésben...

Rendkívül népszerű ételfajta a húsgolyó paradicsom szósszal és általában spagettivel. Ezúttal azoknak szeretnék kedveskedni ezzel a recepttel, akik vagy vegák vagy éppen (csakúgy, mint jómagam) azoknak, akik ugyan fogyasztanak húst, ugyanakkor szeretik az olasz ételeket, azokat is, amelyek csak zöldségeket tartalmaznak (sok van ilyen).

Ennek az ételnek a megközelítése is más. Egyszer, valamikor réges-régen egy olasz barátom mutatta, hogyan kell (szerinte) az igazi paradicsom szószt készíteni a húsgolyókhoz. Most elkészítettem ezt a szószt, amely nagyon sűrű. Annyira sűrű, hogyha ráhelyezed a húsgolyót, el sem merül benne, hanem fennmarad rajta. Meglepetésemre nem is spagettivel készítette, hanem valamilyen spirális tésztával. Azt is csak úgy, hogy hozzákeverte az ételhez, mégpedig szokatlan arányban: sokkal több szósz, mint tészta. Ez a recept egy szabad megvalósítása annak, amit annak idején ő mutatott nekem.

A golyók... Nos, ezek a golyók nem húsból készültek, hanem padlizsánból...

Az elkészítés hosszadalmasnak tűnik, de korántsem nehéz, csak időigényes. Egy jó ételre azonban kár sajnálni az időt...

Hasznos linkjeim a recepthez: 

Ismerkedj meg a receptben használt tésztával: Cannolicchi

Vagy válassz helyette más tésztát innen: Olasz tészták térképe

Itt olvashatsz arról, miért panko morzsát használok a közismert zsemlemorzsa helyett: Panko, az alternatív zsemlemorzsa

 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

 
A "húsgolyókhoz"
1 db
Padlizsán (meghámozva és kis kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (nagyon apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (nagyon apróra vágva)
1 db
Tojás (enyhén felverve)
1 csésze
Panko (vagy zsemlemorzsa, de inkább panko)
  kis
Folyékony füst
1 ek
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 tk
Szurokfű (avagy oregano, szárított)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (apróra vágva)
1 dl
Olaj (a sütéshez)
 
A paradicsom szószhoz
20 dkg
Cannolicchi tészta (vagy más spirális tészta)
1 fej
Vöröshagyma (nagyon apróra vágva)
5 gerezd
fokhagyma (nagyon apróra vágva)
  kis
Chili (morzsolt, ízlés szerint, opcionális)
1 db
halványító zeller (nagyon apróra vágva)
  kis
Folyékony füst (opcionális, ízlés szerint)
2 doboz
Sűrített paradicsom (egyenként 140g)
5 dl
Paradicsom püré (házilag eltett, ha nincsen, használj hozzá üzletben kaphatót.)
2 db
Babér levél
150 ml
Vörösbor (száraz)
1 tk
Szurokfű (avagy oregano, szárított)
3 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (apróra vágva)
1 mk
Fahéj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
Elkészítés: 
  1. Egy serpenyőbe öntsél egy kevés olívaolajat és tedd bele az apróra vágott 5 gerezd fokhagymát. Hagyd állni. 
  2. A felkockázott padlizsánt jól sózd le, forgasd össze és hagyd állni, amíg elkészíted a paradicsom szószt.
  3. Térj vissza a serpenyőhöz, eddigre az olaj már jól átvette a fokhagyma ízét. Gyújts alá és tedd hozzá a zellerszárat, a szárított chilit és a vöröshagymát, pirítsd a vöröshagymát üvegesre.
  4. Add hozzá az egyik doboz sűrített paradicsom tartalmát és annyi vizet, amennyi ebben a dobozban elfér.
  5. Állandó keverés mellett pirítsd tovább öt percig.
  6. Öntsd fel a paradicsom pürével, ízesítsd a babér levelekkel, a fahéjjal, a szurokfűvel és ízlésed szerint sózzad, borsozzad.
  7. Párold alacsony lángon negyed órán keresztül. (Ha túlzottan sűrűsödne, kevés vízzel hígítsad).
  8. Add hozzá a második doboz sűrített paradicsom tartalmát, ismét ugyanannyi vizet és a vörösbort.
  9. Párold tovább, amíg jó sűrű szószt nem kapsz.
  10. Addig nyomkodd ki a lesózott padlizsán levét.
  11. Egy másik serpenyőben egy kevés olívaolajon pirítsd üvegesre a maradék vöröshagymát, a maradékfokhagymát, add hozzá a padlizsánt és a zellerszárat. Amikor  félig kész, párszor megfújhatod a folyékony füsttel, ízlésed szerint borsozzad. Ha kész, hagyd kihűlni.
  12. A kihűlt padlizsánt jól gyúrd össze a tojással, a parmezánnal és a panko-val, ízesítd a petrezselyem levéllel. Ha szükséges, adj még hozzá annyi panko-t, hogy a padlizsános masszából golyókat formálhass. 
  13. A tenyeredben formázz kb. 2-3 cm átméreőjű golyókat, nekem 17 db golyó jött ki az anyagból.
  14. Forgasd meg még őket pankóban, majd felhevített olajban süsd mindegyiket, minden oldalán aranybarnára.
  15. Közben a tésztát főzd meg a csomagolásán találhatóak szerint. Itt tudhatod meg, Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?
  16. Keverd a kész paradicsomszószhoz a tésztát és a maradék petrezselymet. Jól keverd össze, majd add hozzá a padlizsán golyókat is. Óvatosan forgasd össze és párold további 3-4 percig.
  17. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. A tálaláshoz szedd ki a padlizsán golyókat a szószból.
  2. Merj egy-egy adagot a paradicsom szószból a tányérokra.
  3. Tányéronként négy golyóból építs gúlát a szósz közepére.
  4. Szórd meg díszítésképpen egy kevés apróra vágott petrezselyem levéllel. 
Recept értékelése: 
Average: 4.9 (9 votes)
hány csillagot kapott?