Jelenlegi hely

Címlap » Alapanyag » Címkék » Alapanyag » Fűszerek

Fűszerek

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Lefelé görgetve találsz érdekességeket, információkat GOCK kedvenc fűszereiről, azok feltöltésének időrendjében. Kattints a keresés szűkítéséhez a keresett fűszercsoport nevére:

 Zöldfűszerek vagy Szárított fűszerek vagy Fűszerkeverékek

Gondolataim a recepthez: 

Különböző fűszerkeverékeket előszeretettel árusítanak és ugyanilyen nagy kedvvel vásárolunk különböző üzletekben. A gyártók nyilván joggal alapoznak a lustaságunkra vagy éppen gyakorlatlanságunkra. 

Recept értékelése: 
Average: 4.8 (16 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Az ötfűszer keverék a kínai konyha világszerte ismert eleme. Eredete a történelem homályába vész, ugyanakkor az biztos, hogy megalkotói nemcsak összetett ízhatást akartak elérni, de egyben az elemek (a Tűz, a Víz, a Föld, a Fém és a Fa) szimbólumai is egyben.

Recept értékelése: 
Average: 4.4 (7 votes)
hány csillagot kapott?
Kép: 

Amit biztosan tudsz a sáfrányról, hogy egy drága szárított bibeszál, ami sárga (nem a fűszer, mert az mélyvörös) színt ad az ételnek. Ha ennyivel beéred, akkor ne is olvasd tovább, lapozz tovább, ha azonban többet is szeretnél megtudni a sáfrányról, akkor…

Egy kis történelem

Kép: 

Mint a legtöbb fűszer, a babér (Laurus nobilis) is több évezredes múltra tekint vissza. Több fajtája  is terem, de egyedül a nemes babér levele fogyasztható élvezettel és kockázat nélkül. Örökzöld fa, amely visszavágás nélkül akár 15 méteresre is megnőhet, de a termesztett babért bokorméretűre vágják vissza. Közel-keleti származású, de a mediterrán országokban széles körben elterjedt, de ma már szerte a világban a fagymentes övezetekben előszeretettel termesztik.

Kép: 

Több évezredes múltra visszatekintő, mentafélék családjába tartozó fűszernövény ma már világszerte elterjedt és ismert. A bazsalikom név említése a hazánkban leginkább ismert fajtájának (Ocimum basilicum), a nagylevelű édes vagy genovai néven ismert bazsalikom képét idézi, de legalább 30 fajtája termesztett világszerte. Ismertek még az indiai szent (Ocimum sanctum) bazsalikom, a thai bazsalikom, a törpe és a lila-levelű bazsalikom.

Kép: 

Hallottál már róla, de nem használod? Talán még azt sem tudod, hogyan néz ki, milyen az íze?

Nem vagy ezzel egyedül...

Kép: 

Miért is ne tudnád?

A rozmaring számomra több, mint egy fűszernövény a sok közül. Bár szinte végtelenszámba megy azon ételek sora, amiben használni szoktam, mégsem tekintek erre a növényre, mint "csak" mint egy fűszernövény. Jelkép számomra. A rozmaring jelképrendszere összetett és nagyon messzire nyúlik vissza az emberiség történelmében, ebből merítettem én is a sajátomat... 

A név maga is legenda

Kép: 

Ki ne ismerné ezt a kellemes illatú, erős aromájú fűszert, amit (különösen Magyarországon) leggyakrabban a téli időszakban használnak, főleg süteményekben vagy éppen forralt borhoz.

Nekem az egyik kedvencem a Közel-Keleti konyha, így gyakran használom a fahéjat húsételek, szószok ízesítésére is, elsősorban Dél-Olaszországi eredetű receptekben, de a fahéj hangsúlyozottan jelen van más olyan országok ételeiben is, amelyekre közvetlenül hatott az arab kultúra (spanyol, görög, török…)