Jelenlegi hely

Címlap » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe

Olasz tészták térképe

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Az Olasz tészták alatt találhatod az Olaszországban honos száraz tésztaféléket. Ezek a tészták zömében durum búzalisztből és tojás hozzáadása nélkül vagy éppen hozzáadásával készülnek. Az Olasz tészták világa nagyon sokrétű, ezért a könnyebb áttekinthetőség érdekében érdemes őket formájuk, méretük és/vagy gyártási eljárásuk szerint csoportosítani. 

Lefelé görgetve találod az olasz tésztafajtákat, azok feltöltésének időrendjében.

Ha a tésztafajták adatlapjait rendszerezett formában szeretnéd megtekinteni, akkor kattints az alábbi csoportok valamelyikére és válaszd ki közülük a kedvedre való fajtát!

HOSSZÚ TÉSZTÁK 

METÉLT TÉSZTÁK 

RÖVID TÉSZTÁK 

KÜLÖNLEGES TÉSZTÁK

TÖLTÖTT TÉSZTÁK

APRÓ tészták

Ha ismered a keresett tésztafajta nevét, kattints ide: Névszerinti kereső a Tésztatérképhez!

(Ha tetszik az oldal és tészta gyártó/forgalmazó cég képviseletében jársz itt és szívesen támogatnád az oldalt valamilyen formában, lépj velünk kapcsolatba: gock.gasztro@gmail.com)

Jelentése: "kicsi bordázott spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések a spaghetti-hez hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghetti Rigate tésztáról GOCK gondol:
Kell-e három évesnél idősebbnek magyarázni, hogy mi az a Spaghetti avagy magyarán szólva spagetti?
Álmunkból is felriadva kívülről fújjuk, hogy olasz tészta, ami hosszú, vékony és kerek (körkeresztmetszetű)… Hogyne tudnánk, hiszen szerte a világon talán ez a legismertebb és a legtöbbet fogyasztott tésztaféle. A spagetti tészta fogalommá lett, olyan sorosan összefonódott az olaszsággal, hogy jelzőként is szerepelhet, aminek a jelentése: olasz. Gondolj csak, ha másra nem is, Sergio Leone filmes munkásságára, amit egyszerűen csak spagetti westernnek hívnak világszerte és nem mellékesen újraformálta és egyben fel is ébresztette hollywoodi tetszhalottságából a műfajt, olyan remekeket adva a világnak, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat… Ugyanakkor a spagetti hihetetlen karrierjét részben köszönheti korai, a XVIII-ik századi ameriakai elterjedésének is.
 
A spagetti tésztás műfaját már nehezebb meghatározni a filmesénél. Mert a spagetti lehet szinte mindenféle vastagságú és ugyan másként nevezik, de azért ez mind spagettiféle tészta. Lehet vastagabb, mint például a Pici (ez jó vastag), vagy a Spaghettoni (ez még mindig vastagabb, de már nem annyira). Természetesen lehetnek vékonyabbak is, mint például a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, ami már szinte nem is látszik, olyan vékony és a többiek.
 
De a mérce a Spaghetti.
 
A Spaghetti Rigate a magyar üzletekben meglehetősen ritkán fellelhető tésztafajta. Felülete a hétköznapi sima felületű spagettivel szemben hosszanti irányban bordázott. Mindenki találkozott már azzal a jelenséggel spagetti evés közben, hogy felemeli a tésztát, a tészta ottmarad, a szósz azonban lecsúszik róla. A bordázott felületű kivitel sokkal hatékonyabban tartja meg a szószt.
 
 
 
 
 

 

Jelentése: "hangulat jel"
 
Származási hely: Design tészta
 
Átlagos mérete: 2,2 cm átmérőjű, 1 cm vastag

 

Amit a Smiley tésztáról GOCK gondol:

Nem kell minden évben megvárni a Bolondok napját ahhoz, hogy ezzel a tésztával mosolyt csalj gyermekeid vagy az egész család arcára. A játékosság, a nevetés sem napfüggő, egész évben nincs olyan nap, ami ne lenne alkalmas egy kis vidámságra. Legtöbbször egy apróság is elég ahhoz, hogy a kedvünk megváltozzon és a borongósságból napsütés legyen a lelkünkben.

Elég lehet akár hozzá ez a tészta is...

Formája elsősorban levesbetétként érvényesül, de hideg vagy éppen meleg tészta salátákban is jó játék lehet a gyerekeknek az összes Smiley forma megkeresése.

Játékra fel!

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "pocak, has"

Származási hely: Puglia

Átlagos mérete: 8-10 cm

 

Amit a Panzerotti tésztáról GOCK gondol:

A Panzerotti tészta nem más, mint egy félhold alakú, nagyranőtt Ravioli avagy egy mini Calzone. A legnagyobb különbséget az elkészítés módja adja, ugyanis egy pugliai hagyományok szerint elkészített Panzerottit olajban sütik ki, azaz se nem főzik, mint a Raviolit, se nem sütik, mint a Calzone-t. 

Leggyakrabban a már megtöltött tésztát bő, forró olajban ropogósra sütik, de akár bundázott verziójávan is találkozhatsz.

Ha kiváncsi vagy a töltött tészták kiindulási pontjaként tisztelt tésztafajtára, kattints ide: Ravioli

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "napraforgó"

Származási hely: Emilia-Romagna

Átlagos mérete: 5 cm

 

Amit a Girasoli tésztáról GOCK gondol:

"Süss fel nap,
Fényes nap,
Kertek alatt a ludaim
megfagynak."

Nyilván nem vagyok egyedül ezzel az emlékkel. Ezt az egyszerű, mégis nagyon kedves magyar népdalt az elsők között, ha nem az elsőként tanultuk az iskolai énekórán szolmizálva énekelni. Mások talán már sort kerítettek erre az óvodában is, de óvodás nem lévén nekem az iskolás koromban rögzült kitörölhetetlenül a dal a memóriámban. Egyszerűsége és kedves játékossága arra késztetett engem, hogy a dalocskát az iskolából hazafelé bandukolva a végtelenségig ismételgetve dúdolgassam. Mind az öt sarkon át, amíg haza nem értem, hogy aztán mosollyal az arcomon nyissam a soha be nem zárt, kissé megkopott, zöldre festett fa kertkaput.... 

A Girasoli speciális, köralakú, napraforgóra emlékeztető Ravioli tészta.

Ha szeretnél olvasni a Ravioli tésztáról, kattints ide: Ravioli

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "(haj)fonat"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete:  50 mm hosszú és  18 mm vastag
 
Másnéven: Trecce
 
 
Amit a Treccia ortolano tésztáról GOCK gondol:
 
Hajfonás:
  1. Oszd három egyenlő részre a hajadat (frissen mosott haj nem lesz jó, várj vele hajmosás után egy-két napot).
  2. Fogd meg a bal oldali szélső tincset és emeld át a középső tincsen., a középső tincsből lesz a baloldali, a baloldaliból a középső tincs.
  3. Majd fogd meg a jobb oldali tincset és most azt emeld át a középső tincs felett, így azok is helyet cserélnek.
  4. Folytasd a fonást a fentiek ismételgetésével, amíg a hajad el nem fogy.
  5. A hajfonat végét hajgumival vagy szalaggal rögzítsd.
  6. Ha kevés a hajad, dúsíthatod a fonatot színes szalag belefonásával.
  7. Játékos hatás kedvéért fonhatsz kettős copfot is, ehhez középen válaszd ketté a hajad, majd a fentiek szerint külön-külön fond be a két oldalt.

Ezt a nagyméretű tésztafajtát használhatod darabos, zöldséges vagy éppen húsos ragukhoz, de jó választás tésztasalátákhoz is.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "becsomagolni"

Származási hely: Lombardia

Átlagos mérete: 4-7 cm

 

Amit a Ravioli tésztáról GOCK gondol:

A Ravioli a legősibb, egyesek szerint már a 12-ik, míg mások szerint a 14-ik században található írásos emlék róla először (érdekesség, hogy ugyanez időtájt Oroszlánszívű Richárd udvarában is tesznek róla említést, ami nem csoda, hiszen a Szentföldre tartva, még behazózás előtt jóllakhatott egy fejedelmi ravioliból, aminek csodás emlékét még a keresztesháború sem tudta feledtetni). A Ravioli nem más, mint tésztalapok közé csomagolt töltelék, melyhez hasonló található távol-keleti, szláv, indiai területeken is, de a magyar Barátfüle is egyféle Ravioli, ugyanakkor ezek többsége édes töltelékkel töltött.

 
Hogyan készíthetsz Ravioli tésztát?
Nem kérdés, hogy a magad, frissen készítette friss töltött tészta messze finomabb, mint a megvásárolható, gyári készítmények. Igényel némi gyakorlatot, de ha tudsz Barátfülét készíteni, akkor menni fog a Ravioli elkészítése is:
Gyúrd meg a tésztát, ahogy szoktad, majd választhatsz különböző módszereket a további lépéseket illetően az eszközfelszereltségedtől függően. Tésztát nyújthatsz hagyományosan sodrófával (gyakorlott háziasszonyoknak megy ez jól) vagy választod a könnyebb és gyorsabb megoldást, ha rendelkezel tésztagéppel. A kinyújtott tészta töltését végezheted egyenként vagy tésztalaponként. Ha egyenként dolgozol, akkor vágj ki 4-7 cm-es lapokat. töltsd meg az előre bekevert tetszőleges töltelékkel, majd ráhelyezel egy másik lapot és a széleit villával lezárod és már mehet is a vízbe főni. Készítheted úgy is, hogy a megtöltött lapot félbehajtod és úgy zárod le a villával. Munkádat könnyítheted és gyorsíthatod különböző eszközökkel, amelyek használata még sokkal szebbé is tehetik a produktumodat. Jó eséllyel rendelkezel cakkos tésztavágóval a háztartásodban. Ebben az esetben az egész kinyújtott tésztalapra nagyjából szabályosan töltelék halmokat helyezel, lefeded a másik tésztalappal, kicsit körbenyomkodod a töltött részeket és már kaszabolhatod is a tésztavágóddal. Ezenfelül vásárolhatsz már professzionálisnak mondható ravioli szaggatókat, melyeknek formája és mérete számtalan lehet. Vehetsz négyszög, kör, ovális, három-, hat- vagy nyolcszögletű vagy éppen szivecske formákat is (ez utóbbi Valentin napkor igen kedves Ravioli gyártására ad lehetőséget). Ha a szempont a gyorsaság, akkor vásárolhatsz olyan formákat, melyek 6-12 vagy több Ravioli egyidejű kinyomására alkalmasak.
 
Hogyan tárold a készen vásárolt tésztát?
Legtöbbünknek nehezére esik a töltött tészta házilagos elkészítése. Annyira meg csak kevesen vagyunk szerencsések, hogy közelünkben találjunk olyasvalakit, aki már-már nagyüzemi módon, eladásra is gyártsa a tésztákat. Ebben az esetben marad a csomagolt töltött tészta vásárlása, ami egyet jelent egyféle gyorskaja fogyasztásával. Valóban negyed óra alatt az asztalodon lehet az életed, melynek minősége természetesen elmarad attól, mintha te frissen készítenéd el.
Vásárlásnál ügyelj a termék lejárati idejére és amennyire lehet, gyorsan készítsd is el, egyébként meg a lejárati időig hűtőszekrényben tárolhatod.
 
Milyen szószt használj a Ravioli tésztához?
Általánosságban igaz, hogy a választott szósz ne legyen erősen fűszerezett, határozott ízvilágú, mert az ilyenek elnyomják a töltött tészta saját jellegét. Szószokat a töltelék milyensége alapján választhatsz hozzá.
 
Ravioli töltelék variációknak se szeri, se száma, a teljesség igénye nélkül csak néhány lehetőség szószok választásához, attól függően, hogy a tésztád mivel van töltve:
 
  • Ha mondjuk hússal (marha, borjú vagy csirke), akkor a könnyed Jolly Joker paradicsomos szósz mellett készíthetsz demi szószokat, marhahúshoz vörös, borjú vagy csirkehúsoshoz pedig fehérboros vagy sherry alapú szószokat, szóba jöhet még vajas vagy tejszínes szósz a legjobb választás hozzá, de nem lősz mellé, ha egyszerű bechamel szószt készítesz hozzá. 
  • Ha mondjuk a tenger gyümölcseivel, akkor a könnyed Jolly Joker paradicsomos vagy tejszínes szósz mellett vagy inkább helyette készíthetsz  citrus alapú vagy könnyed fehérbor vagy sherry alapú szószt, de jó választás gyökérzöldségekre épülő szósz vagy gyors megoldásként akár pesto is.
  • Ha mondjuk sajttal (vagy sajtokkal), akkor bátran válogathatsz a könnyed paradicsomos, vajas vagy tejszínes szósz mellett zöldség alapú, vagy egyszerűen elkészíthető olívaolaj és zöldfűszerekre épülő szószok közül.
  • Ha mondjuk gombával/zöldségekkel, akkor marad a könnyed paradicsomos, tejszínes, vajas vagy éppen fehérborra vagy sherryre alapuló szósz lehetősége.

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "koldustarisznya"

Származási hely: Emilia-Romagna (a forma újkori fejlesztés)

Átlagos mérete: 1 cm-es batyu átmérő

Másnéven: Fagottini, Fiocchetti

 

Amit a Sacchetti tésztáról GOCK gondol:

A KOLDÚS SÍRJA

Mint vadállat, mely halálát sejti,

A vén koldús puszták közepébe

Bujdosott, és élte maradékát

Ott a puszták közepén tevé le.

 

Holttestéhez a szegénylegények

Elvetődtek, néki gödröt ástak,

Felköték botjára tarisznyáját,

S így tüzék le a botot fejfának.

 

Ott a fa s bokor nélkűli rónán

Áll a kis domb egyszerű jelével,

S te természet, elhagyottak gyáma,

Vadvirágok- s fűvekkel födéd el.

 
(Részlet Petőfi Sándor verséből)
 
 
 
Hogyan készíthetsz Sacchetti (vagy Sacchettini) tésztát?
Nem kérdés, hogy a magad, frissen készítette friss töltött tészta messze finomabb, mint a megvásárolható, gyári készítmények. Igényel némi gyakorlatot, de ha tudsz Barátfülét készíteni, akkor menni fog a töltött tészta elkészítése is:
Gyúrd meg a tésztát, ahogy szoktad, majd nyújtsd igen vékonyra (a Sacchetti tésztánál ez különösen fontos, hiszen vastag tésztánál a zsákocska nyakánál a "csomó" túl nagy lesz és nem fő meg rendesen, ha meg igen, akkor a batyu szakad ki/málik szét főzés közben). A kinyújtott tésztából vágj ki 3-5 cm-es lapokat, a kisebből Sacchettini lesz és teheted levesbe, a nagyobból pedig Sacchettit készíthetsz. Szaggathatsz körlapokat is, így a tésztád szebb lesz, ugyanakkor nehezebb és gazdaságtalanabb az elkészítése.
Jöhet a kedvedre való töltelék, mondjuk egy kis citromlével ízesített ricotta sajt, majd a négy sarkánál felemelt tésztába a tölteléket egy csavarintással zárd be a képen látható batyu formában.

Hogyan tárold a készen vásárolt tésztát?
Legtöbbünknek nehezére esik a töltött tészta házilagos elkészítése. Annyira meg csak kevesen vagyunk szerencsések, Csomagolt töltött tésztát vásárolni egyet jelent egyféle gyorskaja fogyasztásával, ami azért idő hiányában jól jöhet. Amíg a tészta megfő (átlagosan 5-6 percről van szó a víz felforralási idején túl), addig bármilyen könnyed szószt el is készíthetsz, azaz az étel 10-15 perc alatt már az asztalodon is lehet.
Vásárlásnál ügyelj a termék lejárati idejére és amennyire lehet, gyorsan készítsd is el, egyébként meg a lejárati időig hűtőszekrényben tárolhatod.
 
Milyen szószt használj a Sacchetti tésztához?
Általánosságban igaz, hogy a választott szósz ne legyen erősen fűszerezett, határozott ízvilágú, mert az ilyenek elnyomják a töltött tészta saját jellegét. Szószokat a töltelék milyensége alapján választhatsz hozzá.
 
Attól függ, hogy mivel van töltve:
 
  • Ha mondjuk ricotta vagy parmezán sajttal, akkor könnyed paradicsomos szósz a legjobb választás hozzá, de pesto, akár tejszínes pesto is jól illeszkedik hozzá. Ezen felül teheted paradicsom alapú, a parmezán sajtosat pedig inkább zödség vagy szárnyas húsos levesekbe is levesbetétként.
 
  • Ha mondjuk sonkával és/vagy mortadellával, akkor (barnított) vajas szósz rozmariggal, zsályával és/vagy kakukkfűvel kombinálva a legjobb, de könnyed tejszínes szószok is jól kiegészítik a töltött tészta ízét.

 

 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: kicsi "kicsi spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 1,7 mm vastag 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghettini tésztáról GOCK gondol:
Enyhén vékonyabb a Spaghettinél, ennél fogva ha a könnyedebb tésztát szereted, válaszd ezt. A szószok közül ugyancsak a könnyedebbek illeszkednek jól ehhez a tészta formához.
 
Minden más információért kattints ide: Spaghetti
 
 

Jelentése: "kicsi metélt"
 
Származási hely: Emilia-Romagna
 
Átlagos mérete: 0.8 mm vastag 10 mm széles
 
 
Amit a Tagliatelle tésztáról GOCK gondol:
A metélt tészták spagettije, minden méret a Tagliatelle-hez igazodik. Vannak nála keskenyebbek (mint például a Taglierini) és vannak nála szélesebbek (mint például a Pappardelle). Általában a hagyományoknak megfelelően tojás hozzáadásával készül. A házilag készítettek általában búzalisztből, míg a kereskedelmi forgalomba szántak pedig durumbúza lisztből készülnek. Méreteiben szinte azonos a Fettuccine tésztával, amely azonban Róma környékén honos és népszerű, olykor árnyalatnyival vékonyabb.  
 
Házilag az egyik legkönnyebben és egyben a leggyakrabban elkészített tésztaféle.
 
 

Jelentése: "zellerke"

Származási hely: ismeretlen

Átlagos mérete: 6 mm átmérőjű, 33 mm hosszú

 

Amit a Sedanini tésztáról GOCK gondol:

Aprítottál már halványító zellert (angol v. francia zeller)? Én már éppen eleget, hiszen az egyik kedvenc alapanyagom, amibe csak lehet, csempészek egy-egy zellerszárat. Ha ezzel te is így vagy, akkor tudod is, hogy miért nevezik így ezt a nem túl elterjedt tésztafajtát... A Sedani tészta kicsinyített verziója.

Ez a tészta voltaképpen egy egyenes végű Pennette tészta, így a felhasználási területe ugyanaz. Használhatod darabosabb szószokhoz vagy sült tésztákhoz, mérete pedig megengedi, hogy akár tartalmasabb levesek betétje lehessen.

 

Oldalak