Második éve síelünk a gyerekekkel az ausztriai Alpokban, a salzburgi régió sípályáin. Hiszünk abban, hogy egy adott síterep megítélése nem korlátozódik a besíelhető pályák hosszára, a hó minőségére, hanem a táj szépsége is döntő szerepet kap. Itt, ha felliftezünk egy hegycsúcsra és körbetekintünk, varázslatos tájat látunk. Körbe-körbe, amerre csak a szemünk ellát, magas, hófödte, csipkés hegycsúcsok vesznek körül. Ez a páratlan szépség vonz bennünket igazán.
És az alpesi tehenek legendája. Nem tudod, hogy milyen az alpesi tehén? Sosem gondolkodtál azon, hogy a meredek lejtők növényzete is ápolt, mintha fűnyíróval nyírnák az alpesi gazdák. Persze nem a környezetszennyező fűnyíróknak köszönhető ez, hanem az alpesi tehenek legelésznek rajta. Ugyanakkor felmerül a kérdés: miért nem borulnak fel a tehenek a meredélyeken, miért nem gurulnak le a hegyoldalról? Bizony azért, mert az alpesi tehén alkalmazkodott a környezetéhez és az egyik oldali mellső és hátsó lába rövidebb a másiknál, így tud az alpesi tehén a meredek lejtőkön is egyenesen állva békésen legelészni...
Ezen az abszurd tréfán mindig jót nevetünk a gyerekekkel, mikor az autónk beér a hegyek közé. Szőjük a legendát, egyre abszurdabb ötletekkel tarkítjuk az alpesi tehén elképzelt életmódját és közben vidáman telik a hosszú autóút vége, amikor már nagyon, de nagyon türelmetlenül várjuk, hogy megérkezzünk.
A receptsorozat ihletője maga az osztrák hegyvidéki gasztronómia, ugyanakkor a receptek nem csak az osztrák, de az Alpok más országainak gasztronómiai érdekességeiből is merítenek.