Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Rövid tészták » Rövid csőtészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Rövid tészták » Rövid csőtészták » Paccheri

Paccheri

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "nyakleves"
 
Származási hely: Nápoly
 
Átlagos mérete: 25 mm átmérőjű és 40 mm hosszú
 
 
Amit a Paccheri tésztáról GOCK gondol:
Röviden ez a tészta hatalmas, akárcsak a köré szövődő legenda, ami még igaznak is tűnik. Ráadásul kevés olyan olasz tészta akad, amelyik valamilyen módon kapcsolható a magyar történelemhez, akárcsak áttételesen is, mint a Paccheri.
 
Évszázadokkal korábban, a mohácsi vészt követő zavaros időszakban országunk nyugati harmada a Habsburg házi uralkodók befolyása és uralma alá került. Nyilván számtalan ennél sokkal komolyabb problémával is szembe kellett nézni akkoriban, gondoljunk csak az Oszmán birodalom térnyerésére Európában, de a török invázió mellett számolni kellett az olasz fokhagyma kíméletlen terjeszkedésével is. Nagyobb, erősebb és jobb minősége folytán az osztrák és magyar gazdák termelte silányabb gerezdeknek esélyük sem volt a piaci növekedésre, ezért uralkodói lépésként lezárták határainkat az olasz fokhagyma előtt. Látszólag ez egyszerűbb lépésnek tűnt a törökök távol tartásánál, de az olasz gazdák sem hagyták olyan egyszerűen magukat. Segítségül hívták az innovatív tésztakultúrájukat és kifejlesztették a fokhagyma gerezdek csempészésére kiválóan alkalmas Paccherit. Méreténél fogva szinte fél fej fokhagymányi gerezdeket lehetett eldugdosni benne… Hogy ez miért nem tűnt fel a vámosoknak? Talán nem is akarták annyira felfedezni a turpisságot, ki tudja…
 
A tészta túlélte azt az időszakot is, amikor már a csempészeknek nem volt rá szükségük, de hagyománytiszteletből a Paccherihez kínált szószok erősen fokhagymásak ma is. Ebben a nagyranőtt Rigatoni-féleségben te is elrejthetsz bármilyen finomságot, leggyakrabban töltik, majd sütik. De ha nincsen kedved az időigényes “hurkatöltéshez”, akkor sem kell lemondanod róla, rendhagyó módon kedvenc szószodat is tálalhatod rajta. Csak növeld a fokhagyma adagot…
Ne lepődj meg, a tészta megfőzve nem tartja az alakját, laposra esik össze. Óvatosan főzzed, hogy az egyébként elég hosszú főzési idő alatt ne törd össze a tésztát, mert úgy már nem fog olyan jól mutatni a tányérodon.
 
 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Hirtelen meg sem tudnám mondani, hogy hányszor készítettem már chilit. Hol ilyet, hol olyat, de még véletlenül sem amolyat, amit Magyarországon a legtöbben chiliként ismernek és főznek.

Ez sem az persze...

Recept értékelése: 
Average: 4.9 (13 votes)
hány csillagot kapott?