Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module100 sor).
Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc3473 sor).
Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc394 sor).
A cimke alatt GOCK autentikus zsidó receptjeit találhatod vagy azokat, amelyek megszületését a zsidó konyha ihlette. A recepteket lefelé görgetve találod, azok feltöltésének időrendje szerint.
Akár ha erdélyi módra paprikával avagy anélkül készíted el, akár törökösen joghurtosan vagy így közel-keleti módra tahinivel és majonézzel (zsidó) vagy anélkül (arab). Kitűnő reggelire, tízóraira, uzsonnára, de még egy könnyed vacsora is kerekedhet belőle. Vendégeid sem fognak tiltakozni, ha egy partin előételnek ezt tálalod mártogatósnak. Az már különlegesebb megoldás, mint egyféle pestoként használva tésztához keverve szolgálod fel.
Nagyon sokan szeretik, ha egy étel gyorsan elkészül. Való igaz, gyorsan is lehet jó ételt készíteni és ezek hívei a felgyorsult stresszes világra hivatkoznak: Nincs időm rá.
Zsidó vagy zsidó gyökerekkel bíró ismerőseimtől nem egy zsidó étel receptjét, elkészítési módját volt lehetőségem ellesni, mint ezt a Cholent receptet, ami ugyan az őse, de nem teljesen azonos a magyaros Sólettel.
Ezt az ételt is nagyon sokféleképpen készítik, az enyém egy a sok lehetséges variációk közül. Olyan meredek variációt is láttam már, mint Sólet vegetáriánus módra (de az nem olyan, mint a paprikás csirke, csirke nélkül?), meg a Sólet gyorsan...
Vannak kedvenc alapanyagaim, amelyekre ha rákattanok, sorra készítem belőle az ételvariációkat, amíg alapanyag ki nem fogy a konyhából. A kuszkuszt annyira szeretem, hogy mindig újra feltöltöm belőle a készleteket.
Külön öröm, ha kedvenc alapanyagaim találkoznak, mert a cider is ezek közé tartozik.
Nagyon ízletes, gyümölcsös, könnyen elkészíthető étel. A "fügevirág " nélkül is...
Ex-feleségem zsidó származású volt. Tőle, a családjától és később amerikai zsidó származású barátaimtól leshettem el néhányat az izgalmas zsidó konyha remekei közül.
Ebben a receptben a köret a legérdekesebb. Tíz perc alatt nem készül el, sőt... De miért is kellene minden ételnek 10 perc alatt az asztalra kerülnie? Egy ünnepinek szánt hétvégén érdemes az időt, na meg azt a két üveg cidert rászánni, amit ebbe az ételbe locsoltam.
Évtizedes emlékeim fűznek a bagelhez. Egyszer volt, hol nem volt időkben megjelent az Arany János utcai Metro megállónál egy gyorsétkezde, ahol finom bageles szendvicseket lehetett enni. Aztán Amerikában is élve a mindennapos életem része lett a bageles szendvics.
Ennek a receptnek a gyökerei a zsidó konyhában keresendő, könnyed nyári vacsorának ajánlom. Ízlésed szerint variálhatod, válaszd hozzá a kedvenc lédús gyümölcsödet, kedvenc zöldségeidet. Használj nagyon minőségi olívaolajat hozzá (ha teheted), az ízén érződni fog a különbség. Garantált siker a családban, a barátok között, ha ezt készíted el nekik! A kuszkusz közel-keleti alapanyag, ez a fajta leginkább Izraelben gyakori.
Van, hogy egy recept fordítva indul el a fejemben. Olvastam egy történetet a zsidó vallásos kultúrából az emberpár teremtéséről. Bevallom magam sem tudtam korábban, hogy ez szerint Éva előtt volt egy másik "Ősanya", őt hívták Lilith-nek. Lilith egyenlőnek született Ádámmal. Az egyenlőség állandósult veszekedéssé fajult közöttük. Lilith nem adta be a derekát, inkább démonként hagyta el az Édent. Isten ezekután teremtette Évát, immáron Ádám oldalbordájából, így születésénél fogva alárendeltetett.