Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tömör tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tömör tészták » Spaghetti al Peperoncino

Spaghetti al Peperoncino

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "kicsi spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések a spaghetti-hez hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2 mm vastag és 500 (2x250) mm hosszú
 
 
Amit a Spaghetti al Peperoncino tésztáról GOCK gondol:
 
Kell-e három évesnél idősebbnek magyarázni, hogy mi az a Spaghetti avagy magyarán szólva spagetti?
Álmunkból is felriadva kívülről fújjuk, hogy olasz tészta, ami hosszú, vékony és kerek (körkeresztmetszetű)… Hogyne tudnánk, hiszen szerte a világon talán ez a legismertebb és a legtöbbet fogyasztott tésztaféle. A spagetti tészta fogalommá lett, olyan sorosan összefonódott az olaszsággal, hogy jelzőként is szerepelhet, aminek a jelentése: olasz. Gondolj csak, ha másra nem is, Sergio Leone filmes munkásságára, amit egyszerűen csak spagetti westernnek hívnak világszerte és nem mellékesen újraformálta és egyben fel is ébresztette hollywoodi tetszhalottságából a műfajt, olyan remekeket adva a világnak, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat… Ugyanakkor a spagetti hihetetlen karrierjét részben köszönheti korai, a XVIII-ik századi ameriakai elterjedésének is.
 
A spagetti tésztás műfaját már nehezebb meghatározni a filmesénél. Mert a spagetti lehet szinte mindenféle vastagságú és ugyan másként nevezik, de azért ez mind spagettiféle tészta. Lehet vastagabb, mint például a Pici (ez jó vastag), vagy a Spaghettoni (ez még mindig vastagabb, de már nem annyira). Természetesen lehetnek vékonyabbak is, mint például a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, ami már szinte nem is látszik, olyan vékony és a többiek.
 
De a mérce a Spaghetti.
 
A méret változatosságához hasonló az alapanyagoké is. Alapvetően a Spaghetti durum (avagy “kemény” búza) lisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. Ezen felül születnek spagettifélék lágy búzalisztből (ez az amit Magyarországon használunk általában), ezek teljes kiőrlésű változatai és akkor még a rizsből, kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából vagy éppen szójából, burgonyából és kapaszkodj meg, még babból is sok más egyéb mellett. Csak ezeket éppen ezért már nem is hívjuk Spaghettinek.
 
A színezékről:
A képen toszkán paprikával színezett és ízesített fajtát láthatsz, felülete rusztikus jelleget kapott a hagyományos, bronz formán keresztül extrudált technológia alkalmazásától.  
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

A legegyszerűbb paradicsomos olasz szósz, olyannyira, hogy szinte közhelyes és így vagy úgy, de akármelyik recept oldalon megtalálod. Amiért mégis feltöltöm az az, hogy miért pont tőlem hiányozzon ez a végtelenül egyszerű, gyors és mégis nagyon finom szósz, másrészt a kiválasztott spagetti fajtához ennél jobb szósz receptje nem is illeszkedhetne.

A gyerekek imádják, a felnőttek imádják és ha nincs időd vagy éppen szűkös a pénztárcád, mégis finomat szeretnél enni, válaszd ezt. Ne az üveges spagetti szószt.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?